Als ondernemer kan een gebrekkige planning grote gevolgen hebben voor het succes van je onderneming. Het niet goed plannen van je werkzaamheden kan leiden tot inefficiëntie, stress en gemiste kansen.
Een overvolle agenda kan overweldigend zijn. Als ondernemer heb je vaak tal van taken en verantwoordelijkheden; er moet zoveel gedaan worden. Zonder een duidelijke planning kan je het overzicht verliezen.
Dat je het als ondernemer zo druk hebt kan door een aantal redenen komen:
- Je vindt het moeilijk om nee te zeggen
- Je hebt moeite met het stellen van prioriteiten
- Je wijkt af van je planning en doet liever werkzaamheden die je leuk vindt
- Je hebt een goede planning, houdt je eraan, maar je groeit te snel waardoor de werkzaamheden te veel worden voor jou alleen
De gevolgen van een slechte planning:
Het niet hebben van een goede planning zorgt ervoor dat je onnodige stress ervaart. De taken blijven in je hoofd zitten en je hebt het gevoel geen vooruitgang te boeken.
De gevolgen kunnen ook verstrekkend zijn, voor je business, alsook voor je welzijn.
Gebrek aan focus: Zonder een gestructureerd plan kun je gemakkelijk afgeleid raken door e-mails, telefoontjes, social media en andere dagelijkse beslommeringen, waardoor je belangrijke taken uitstelt. Je komt niet vooruit met je bedrijf en wordt gevangen door de “waan van de dag”.
Deadlines missen: Onvoldoende planning kan leiden tot het niet halen van belangrijke deadlines, wat schadelijk kan zijn voor je bedrijfsreputatie en relaties met klanten of partners.
Stress en burn-out: Het constant achter de feiten aanrennen en taken op het laatste moment proberen af te ronden, kan leiden tot overmatige stress en uiteindelijk tot burn-out.
Gemiste kansen: Zonder een goed doordachte strategische planning loop je het risico om kansen voor groei en ontwikkeling van je bedrijf te missen.
Veel Gehoorde Excuses om je niet aan je planning te houden of taken niet af te ronden:
Uiteraard zijn er veel redenen waarom een planning niet gehaald wordt. Sommige van die redenen kunnen plausibel zijn, maar vaak zijn het toch excuses waardoor mensen zich niet aan hun planning houden of taken niet afronden.
“Ik heb geen tijd.” Het gebrek aan tijd is een veelgehoorde klacht. Echter, het juist plannen van je tijd kan helpen om taken effectiever af te handelen. Je kan een betere inschatting maken van hoe je dag eruitziet en hoe lang een bepaalde taak kost. Indien het langer duurt de taak af te ronden, kun je dit bijstellen.
“Ik ben te druk.” Druk zijn betekent niet noodzakelijk productief zijn. Een goede planning kan je helpen prioriteiten te stellen en je tijd efficiënter te benutten. Hierdoor krijg je een beter overzicht over je werkzaamheden en voel je je minder overweldigd.
“Ik kan het later doen.” Uitstelgedrag is een veelvoorkomend probleem. Het stellen van duidelijke deadlines in je planning helpt om uitstel te verminderen.
Zes Tips om je Planning te Verbeteren:
1. Stel duidelijke doelen:
Definieer heldere en haalbare doelen voor jezelf en je onderneming. Een duidelijk doel geeft richting aan je planning. Stel ook niet te veel doelen, want dit kan leiden tot versnippering van je aandacht en onvoltooide taken.
2. Prioriteer taken:
Identificeer de meest dringende en belangrijke taken en geef ze voorrang in je planning. Focus op de 20% van de taken die 80% van de resultaten opleveren.
3. Gebruik een planningstool: Maak gebruik van tools zoals agenda’s, projectmanagementsoftware of takenlijsten om je werkzaamheden te organiseren en deadlines bij te houden. Er zijn ook hele fijne planningsagenda’s van bijvoorbeeld structuurjunkie of de vrolijke planners van StudioPatries. Deze helpen je om de structuur te bieden die je nodig hebt. Werk je liever digitaal, dan kan je bijvoorbeeld ook werken met de gratis tool Todoist om je taken inzichtelijk te krijgen of een wat uitgebreidere tool als Asana.
4. Maak een realistische planning: Wees eerlijk over de tijd die nodig is om taken te voltooien en vermijd overbelasting. Plan ook elke dag ruimte in voor onvoorziene taken. Realistische planningen zijn duurzamer en verminderen stress.
5. Houd je aan je planning: Een planning is slechts zo goed als de mate waarin je je eraan houdt. Discipline jezelf om je planning te volgen en leer ‘nee’ te zeggen tegen afleidingen.
6. Plan het plannen: Maak op een vast moment een planning voor de volgende week. Kijk bijvoorbeeld op vrijdag wat er de komende week gedaan moet worden en pas daar je planning op aan. Dit geeft meteen rust wanneer je de nieuwe week start.
Het plannen van je werkzaamheden als ondernemer is dus cruciaal voor succes en welzijn. Het vermijden van de valkuilen van slechte planning en het implementeren van effectieve planningstechnieken kunnen je helpen je bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen en stress te verminderen. Neem de tijd om je planning te verbeteren en je zult de vruchten plukken van een georganiseerd en productief ondernemersbestaan.
Als je tot de conclusie komt dat je een goede planning hebt, maar toch te veel taken hebt, aarzel dan niet om hulp te vragen.
Ik kan je helpen met taken die je geen energie geven of te veel tijd kosten. Plan hier vrijblijvend een kennismakingsgesprek.
BONUSTIP:
Onderstaand lijstje kan je helpen met het bepalen van je belangrijkste taken
Stel jezelf de volgende vragen bij de taak die je op je lijst hebt staan. Het is maar één vraag, maar telkens met de nadruk op een ander woord.
MOET ik dit nu doen?
Hoe belangrijk is hetgeen je nu moet doen? Wil je het doen of moet het? Soms klinkt het al anders als je iets wil doen. Moet je een planning maken of wil je een planning maken omdat dat je meer overzicht geeft.
Moet IK dit nu doen?
Ben jij degene die dit moet doen of kan iemand anders het doen?
Moet ik DIT nu doen?
Als je je focust op 20% van de taken die 80% van de resultaten opleveren is dit dan wat je moet doen of is iets anders dan misschien belangrijker?
Moet ik dit NU doen?
Moet het nu of kan het ook later? Hoe dringend is het en waarom? Als het dringend is, doe het dan ook meteen, dan kan je het meteen afstrepen van je planning.
Moet ik dit nu DOEN?
Moet dit überhaupt gedaan worden? Soms is het zo dat dingen zichzelf wel oplossen als je het tijd geeft en mag je een stapje achteruit doen. Dat is uiteraard wel spannend, maar je zal merken dat je niet alles (direct) hoeft te doen of op te lossen.
Vind je deze blog behulpzaam, deel deze dan via onderstaande knoppen met je eigen volgers.
Behoefte aan goede en bewezen templates?
Mijn klanten werken al langere tijd met mijn bewezen templates en omdat ik iedereen rust en overzicht gun heb ik mijn templates beschikbaar gesteld.
Er zijn 2 Templates die jou helpen om jouw planningen te rocken:
The Goal Getter Template helpt jou om je focus te boosten, super effiecient te werken en maximale resultaten te behalen. Het is meer dan een gewone (week)planner.
The Content Consistency Calendar: Een contentplanner die posten op social media weer leuk, effectief en moeiteloos maakt.
Want waarom zelf een planner maken als er al een bewezen format is?
Klik op onderstaande afbeeldingen voor meer informatie over de templates
Wat een interessant en uitgebreid artikel. De “moet ik dit nu doen” check is ook een hele fijne 😃
Dank je wel voor het delen van deze interessante informatie en de vermelding van Studio Patries, heel leuk 💗
Leuk dat je het een interessant artikel vindt en dat je de “moet ik dit nu doen” check ook fijn vindt. Met alle liefde heb ik je vermeld in mijn blog. Je mooie, vrolijke en handige planners verdienen dat ook echt.