Laatst sprak ik met een klant en zij vroeg me: “Wat is eigenlijk het verschil tussen tactiek en strategie als het gaat om doelen?”
Deze vraag hoor ik wel vaker en is heel begrijpelijk. Als coach en therapeut ben je expert op je vakgebied, mar het stellen van doelen op bedrijfsniveau is weer een hele andere discipline. Daarom leek het mij goed een blog te schrijven die hier iets dieper op ingaat.
Ik bespreek het belang van tactische doelen en strategische doelen. Ze verschillen qua tijdsbestek en aanpak, maar zijn onmiskenbaar met elkaar verweven. Deze doelen zijn belangirjk om als ondernemer niet alleen te groeien, maar ook te voorkomen dat je overweldigd raakt door alle taken die op je afkomen.
Wat zijn tactische doelen?
Tactische doelen zijn, kort gezegd, de concrete acties die je onderneemt op korte termijn. Deze doelen zijn specifiek, meetbaar en direct gericht op dagelijkse of wekelijkse taken die bijdragen aan het grotere plaatje.
Bijvoorbeeld, stel dat je als coach je relatie met je cliënten wilt versterken. Een tactisch doel zou kunnen zijn om wekelijks feedbacksessies in te plannen met al je cliënten, zodat je continu kan bijsturen op basis van hun behoeften. Het zijn acties die je helpen om vooruitgang te boeken op de korte termijn en te zorgen dat er een gestage stroom van taken wordt uitgevoerd die in lijn liggen met je strategische doelen.
Voorbeelden van tactische doelen zijn:
- Het opzetten van een maandelijks webinarschema om cliënten te informeren over nieuwe thema’s.
- Wekelijkse socialmedia-updates plaatsen om online zichtbaarheid te vergroten.
- Een nieuwe tool of techniek onderzoeken die je praktijk kan verbeteren.
Wat zijn strategische doelen?
Strategische doelen richten zich op de lange termijn en hebben te maken met je visie voor de toekomst van je praktijk. Het zijn de grote, overkoepelende doelstellingen die bepalen waar je naartoe wilt groeien. Voor een coach of therapeut zou een strategisch doel bijvoorbeeld kunnen zijn om binnen vijf jaar een autoriteit in jouw niche te worden. Dit betekent dat je in al je inspanningen je richt op groei en naamsbekendheid, om uiteindelijk die positie te bereiken.
Het verschil zit hem niet alleen in de tijdspanne, maar ook in de reikwijdte. Waar tactische doelen gefocust zijn op hoe je dagelijkse en wekelijkse activiteiten vormgeeft, beschrijven strategische doelen waarom en waartoe je die acties onderneemt.
Enkele voorbeelden van strategische doelen zijn:
- Het vergroten van je naamsbekendheid en positioneren als autoriteit binnen je vakgebied.
- Een nieuw programma ontwikkelen dat een uniek aspect van jouw niche aanbiedt, waarmee je je onderscheidt van concurrenten.
- Het uitbouwen van een netwerk van samenwerkingspartners, zoals andere coaches, therapeuten, of zelfs bedrijfsartsen, om jouw cliëntenbestand te vergroten.
Het belang van samenwerking tussen tactiek en strategie
Het lijkt soms alsof tactische en strategische doelen op zichzelf staande elementen zijn, maar het tegenovergestelde is waar. Beide zijn essentieel voor succes en werken het beste wanneer ze op elkaar zijn afgestemd. Zonder strategische doelen zouden je dagelijkse taken richtingloos aanvoelen, en zonder tactische doelen zou het behalen van lange termijn-doelstellingen een moeilijk te navigeren proces zijn.
Bijvoorbeeld: Als je als strategisch doel hebt om over drie jaar een online programma op te zetten dat een vast onderdeel van je inkomen vormt, dan kun je tactische doelen formuleren om hier stap voor stap naartoe te werken. Zo zou een tactisch doel kunnen zijn om in het eerste jaar maandelijks een nieuw lesonderdeel voor te bereiden. In het tweede jaar kan een tactisch doel zijn om elke maand met een aantal potentiële cursisten een kennismakingsgesprek te voeren en feedback te verzamelen.
Waarom je als ondernemer gebaat bent bij het stellen van duidelijke doelen
Veel ondernemers merken dat ze vaak zo in de dagelijkse gang van zaken opgaan dat ze het grotere plaatje vergeten. Ze zijn bijvoorbeeld druk bezig met het bijhouden van administratie, het plannen van afspraken en het opvolgen van cliëntverzoeken. Hierdoor blijft er weinig tijd en energie over om na te denken over wat ze op de lange termijn willen bereiken.
Door zowel strategische als tactische doelen te stellen, zorg je voor balans. Dit helpt je niet alleen om efficiënter te werken, maar ook om beter inzicht te krijgen in wat werkelijk waarde toevoegt aan je praktijk.
Heb je bijvoorbeeld een tactisch doel om een nieuwe online tool te introduceren voor klantbeheer, dan zou dit perfect kunnen bijdragen aan je strategische doel om je dienstverlening te verbeteren en cliënten een nog betere ervaring te bieden. Daarnaast helpt het jou zelf ook, omdat je dit uiteindelijk ook tijd gaat besparen.
Tips voor het stellen van effectieve tactische en strategische doelen
Hier zijn enkele praktische stappen die je kunt volgen om effectief aan de slag te gaan met het stellen en behalen van je doelen:
Bepaal je grote doel (je visie) : Begin altijd met je strategische doelen. Denk na over waar je over drie tot vijf jaar wilt staan met je praktijk. Wat is de overkoepelende visie? Welke waarde wil je leveren?
- Breek het op in kleine, haalbare stappen: Maak vervolgens concrete tactische doelen die bijdragen aan je grote doel. Deze moeten specifiek, meetbaar en tijdsgebonden zijn. Heb je bijvoorbeeld als doel om je praktijk internationaal uit te breiden? Een tactisch doel zou dan kunnen zijn om binnen het komende jaar Engelse content aan je website toe te voegen.
- Evalueer regelmatig en pas aan waar nodig: Doelen stellen is geen eenmalige actie. Kijk regelmatig naar je tactische en strategische doelen en vraag jezelf af of je nog op de juiste weg zit. De wereld verandert, en jij ook – wees flexibel en bereid om bij te sturen.
- Gebruik technologie en tools om te helpen bij de uitvoering: Automatisering en online tools kunnen je helpen om je doelen te bereiken zonder dat het je tijd en energie kost. Denk aan projectmanagementtools zoals Trello of Asana om overzicht te houden over je doelen, of een CRM-systeem om beter contact met cliënten te onderhouden.
- Zoek ondersteuning waar nodig: Als coach of therapeut hoef je dit niet alleen te doen. Overweeg om een professional in te schakelen die je kan helpen bij het structureren van je doelen. Dit kan een Online Business Manager zijn die je ondersteunt in het plannen en uitvoeren van de nodige stappen.
Het begrijpen en effectief inzetten van tactische en strategische doelen is dus belangrijk voor iedere ondernemer en dus ook voor jou als coach of therapeut. Je wil niet alleen op de korte termijn vooruitgang wil boeken, maar ook wil bouwen aan een duurzame toekomst. Door helder onderscheid te maken tussen je dagelijkse acties en je langetermijnvisie, creëer je een stevig fundament voor groei en impact.
Zorg er ook voor dat je regelmatig checkt of je acties nog steeds bijdragen aan je lange-termijndoelen – zo kun je met vertrouwen blijven groeien en de impact van jouw praktijk vergroten.
Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het bereiken van je doelen?
In mijn programma Limitless Business help ik coaches en therapeuten die verdrinken in randzaken en regeldingen. Door die administratieve rompslomp komen zij tijd tekort en komen zij niet toe aan het realiseren van hun dromen en doelen. Dit kan anders! Ook jij kan een Limitless Business creëren waarbij jouw business voor jou werkt in plaats van andersom.
0 reacties